Geen of te weinig waterdruk

Waarom dient de druk in een cv-installatie op peil te zijn? En wat kan je doen bij een onderdruk of overdruk?

Waarom waterdruk in een cv-installatie

Een juiste drukverhouding zorgt ervoor dat de cv-installatie naar behoren en correct werkt. Door een juiste drukverhouding, circuleert het warm water in de cv-installatie. Alle openstaande radiatoren geven vervolgens voldoende warmte af om ruimtes te verwarmen. Uiteraard dient de cv-installatie juist ontworpen zijn ( vermogen cv-ketel ). Is de waterdruk niet optimaal of te laag, dan kan het voorvallen dat de radiatoren geen of te weinig warmte geven of dat de cv-ketel zelfs stopt met de aanmaak van warm water.

Wat is de ideale waterdruk

De ideale waterdruk ligt tussen 1,5 - 2 Bar. Je kan de waterdruk aflezen op de manometer of digitaal display van jouw cv-installatie. Hangt de cv-ketel hoger dan het vulpunt en de drukmeter, dan dien je 0,1 Bar per meter aftrekken dat de ketel hoger hangt.

De oorzaak van een te lage waterdruk kan te wijten zijn aan een aantal factoren:

  • lekkage in cv-leidingen: spoor s.z.m. de lekkage op en verhelp het probleem
  • kapot expansievat: de boven- en onderkant van het vat klinken beiden hol / niet hol
  • lucht in de radiatoren: ontlucht de radiatoren en vul water bij
  • kalkaanslag: ontkalk de cv-installatie of plaats een waterontharder
  • ...

Een te hoge waterdruk is gevaarlijk en zal op termijn slijtage veroorzaken met bijhorende herstellingswerken. Overdruk in de cv-ketel zal het expansievat de druk opvangen. Wordt de druk extreem, dan zal het overdrukventiel in werking treden. Lekkages kunnen ontstaan indien er geen goed werkende afvoer werd geplaatst. Je kan de overdruk oplossen door de cv-installatie te ontluchten. Blijven de problemen aanhouden dan kan een kapot expansievat het probleem zijn.

Drukverlies bij nieuwe cv-installatie / vloerverwarming

Het kan zijn dat bij een nieuwe cv-installatie en/of de installatie van vloerverwarming na verloop van tijd de druk wat wegvalt. Dit is te wijten aan het feit dat nieuwe (kunststof) cv-leidingen zich wat "zetten". Warm en afwisselend koud water zorgen ervoor dat warme leidingen gaan uitzetten en terug gaan krimpen. Wees geduldig, regelmatig water bijvullen en de radiatoren ontluchten moeten het probleem verhelpen. Blijft de druk zakken na verloop van tijd, dan kan je te maken hebben met lekkage. Spoort het waterlek zo snel mogelijk op en schakel een technicus in om het probleem te verhelpen.

Ben je zelf niet in staat om de druk te verhogen / verlagen? Schakel dan een cv-specialist in om een nazicht te laten uitvoeren.

Gratis offerte-aanvraag

Technicus nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte