Keuring verwarmingsketel

In bepaalde gevallen dient de cv-installatie gekeurd te worden. Is dit verplicht? Wie mag dit uitvoeren en welke cv-ketels komen in aanmerking?

Welke ketels dienen gekeurd te worden

In principe gaat het om alle soorten ketels, ook in niet-woningen. Er wordt geen verschil gemaakt tussen ketels die verwarmen op gas of ketels die verwarmen op stookolie. Elke residentiële en niet-residentiële verwarmingsketel dient een keuring te ondergaan.

Wie dient de keuring te laten uitvoeren

De keuring dient steeds door de eigenaar van de ketel uitgevoerd te worden. Ook in een huurwoning is de taak van de "huisbaas" om contact op te nemen met een vakman.

Keuring cv-ketel nodig? Klik hier

Waarom de ketel keuren

 De cv-ketel dient in orde te staan aangezien deze gassen / olie verbrandt en uitstoot in ons milieu. Daarom dient een toestel te voldoen aan de verbrandingswaarden. De verbrandingswaarden verschillend wel tussen ketels die verwarmen op gasvormige brandstof of vloeibare brandstof. Voor gasketels maakt men een verschil tussen de niet-premix gasbrander (GI), premix gasbrander en de gasketel met ventilatorbrander.

Bovendien verhoogt een gezonde installatie het rendement van de ketel, is er minder kans op CO-vergiftiging en blijven reparatiekosten grotendeels uit.

Wanneer dient een cv-ketel gekeurd worden

In bepaalde gevallen is een keuring van de verwarmingsketel verplicht:

  • vóór het in gebruik stellen van een nieuwe installatie
  • bij een aanpassing / verbouwing / verhuizing van de cv-installatie
  • na het vervangen van de ketel of brander

Wie mag de keuring uitvoeren

De keuring dient steeds uitgevoerd worden door een erkend technicus. Indien je een cv-ketel op gas staan hebt of wenst te installeren, dan dien je een ‘erkende technicus gasvormige brandstof’ in te schakelen. Beschik je over een mazoutketel, dan dien je een ‘erkende technicus vloeibare brandstof’ in te schakelen. Ben je op zoek naar een erkend organisme, vraag dan hier een offerte aan.

Wat omvat de keuring

  • de goede plaatsing en afstelling van het stooktoestel
  • de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
  • de goede plaatsing en werking van de rookgasafvoer
  • de veiligheidseisen van het stooklokaal

Keuringsrapport

Na de keuring van je cv-installatie krijg je van de erkende technicus een keuringsrapport. Het rapport geeft aan dat de cv-installatie in gebruik mag genomen worden. Het keuringsrapport bestaat uit een verslag van de keuring en een verbrandingsattest. Op het rapport moeten altijd de naam, het erkenningsnummer en de handtekening staan van de erkende technicus die de keuring heeft uitgevoerd.

Gratis offerte-aanvraag

Technicus nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte