Onderhoudscontract onderhoud CV-ketels

Een servicecontract of een onderhoudscontract voor verwarmingsketels afsluiten kan voordelig zijn. Toch geven we een aantal tips waar je het best op let vóórdat je een servicecontract ondertekent.

Voordeel onderhoudscontract

 • Het onderhoudsbedrijf neemt met jou contact op wanneer je ketel dient onderhouden te worden
 • Grote cv-ketel merken en energieleveranciers werken samen met erkende installateurs
 • Je ontvangt alle wettelijke attesten, ook voor de verzekering
 • Je hebt de mogelijkheid tot spreiding van betaling
 • Mogelijkheid tot gebruik van de 24/7 hersteldienst
 • Meestal is het onderhoud goedkoper* dan een éénmalig onderhoud

Sommige merken / verkopers bieden een gratis onderhoudscontract aan bij aankoop van een nieuwe ketel. Dit kan interessant zijn, maar je dient op te letten bij het automatisch verlengen van de overeenkomst na afloop van de gratis periode. Vraag wat de kosten zijn van het onderhoud na afloop van de gratis overeenkomst. Hou rekening met de ouderdom van je ketel, hoe ouder, hoe duurder de onderhoudskosten zijn / zullen worden.

Eenmalig onderhoud vs onderhoudscontract

Een éénmalig onderhoud zal altijd meer kosten bij leveranciers die ook een onderhoudsplan aanbieden. Vergelijk goed de prijzen tussen een éénmalig onderhoud en periodiek onderhoud. Het kan interessant zijn om een éénmalig onderhoud te kiezen bij nieuwe / recente ketels omdat de kans op extra kosten voor herstellingswerken / onderdelen klein is.

Prijs onderhoudscontract

De prijs van een servicecontract voor de controle, reiniging en herstellen van cv-installaties hangt af van de soort CV-ketel je hebt. Je kan stellen dat een onderhoud aan een gasketel minder zal kosten dan werken aan een stookolieketel. Meestal betaal je kleine bijdrage per maand. De eerste keer dat de technicus langskomt dien je de volledige prijs te betalen. Wij geven een aantal gemiddelde prijzen op een rij:

 • Prijs onderhoudscontract ketel op gas / elektrische ketel: +/- €6-8 / maand of een éénmalige onderhoudskost van €165
 • Prijs onderhoudscontract ketel op stookolie: +/- €14-20 / maand of een éénmalige onderhoudskost van €205

De prijs van het onderhoudscontract hangt grotendeels af van de leeftijd van de cv-ketel. Hoe ouder de ketel, hoe duurder het onderhoudscontract. Voor privé-woningen die meer dan tien jaar geleden voor het eerst werden bewoond, geldt het btw-tarief van 6%. In alle andere gevallen geldt het btw-tarief van 21%.

Wat is inbegrepen? 

Voor een cv-ketel op gas van minder dan 2 jaar oud zal je gemiddeld tussen €70 - €220 per jaar betalen. Het prijsverschil zit hem of bepaalde diensten / materialen al dan niet inbegrepen zijn. In het duurste contract kunnen bijvoorbeeld alle attesten, gratis wisselstukken, werkuren & verplaatsingskosten, vervangen van ontstekingspen / dichtingsring, ontkalken & dringende interventies inbegrepen zijn. Bij het goedkoopste contract kan het zijn dat onderdelen, wisselstukken, werkuren en verplaatsingskosten niet inbegrepen zijn.

Servicecontracten voor oudere gasketels van 5 tot 8 jaar oud kunnen al snel tussen €80 - €260 per jaar gaan kosten, alweer afhankelijk welke diensten en materialen inbegrepen zijn.Het kan zijn dat bij oude cv-ketels ( + 8 jaar oud ) geen gratis wisselstukken meer worden aangeboden omdat ze moeilijk te verkrijgen zijn of ze niet meer te vinden zijn. Vraag daarom goed na, of er voor je oude ketel nog wel nieuwe onderdelen te vinden zijn.

TIP: indien jouw cv-installatie in zeer slechte staat is, kan een technicus het onderhoud weigeren.

Indien je reeds klant bent bij een energieleverancier, kan het zijn dat je van een goedkoper onderhoud kan genieten omdat je andere diensten afneemt.

Vervangen van onderdelen

Het vervangen van sommige onderdelen zijn meestal niet in de prijs van het onderhoud inbegrepen en worden u meestal gefactureerd aan de bruto catalogusprijs van de fabrikant die ze heeft geleverd. Sommige aanbieders geven extra korting op de onderdelen. Vraag steeds naar de garantie van de onderdelen dit stuk zijn.

Vergelijken

Vooraleer je een contract afsluit, stel je jezelf volgende vragen om goed te vergelijken:

 • Zijn alle werkuren en verplaatsingskosten per interventie inbegrepen? 
 • Zijn alle soorten herstellingen inbegrepen?
 • Welke onderdelen worden standaard vervangen ( dichtingsring, ontstekingspen... )
 • Zijn alle wisselstukken voorradig voor jouw type ketel?
 • Zijn de verplaatsingskosten inbegrepen? Wat met extra / nutteloze verplaatsingen?
 • Dienen er administratieve kosten betaald te worden bij opmaak & verzenden van attesten na herkeuring?
 • Hoe kan je de overeenkomst beëindigen?
 • Is een dringende interventie inbegrepen? Ook op zaterdag? Is een weekendtarief van toepassing?
 • Wordt het toestel ontkalkt tijdens het onderhoud?

Conclusie: zoals altijd, vergelijk vooraleer je koopt ! Bij ons kan je gratis offertes vergelijken bij verschillende installateurs in jouw buurt. Door te vergelijken win je altijd!

* Servicecontracten kunnen goedkoper uitvallen indien je goed vergelijkt met éénmalig onderhoud.

Gratis offerte-aanvraag

Technicus nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte