Oude CV-ketel vervangen

Na verloop van tijd vervang je het best je oude cv-ketel. Een nieuwe cv-ketel laten plaatsen is dan de beste optie. Is jouw cv-ketel stuk? Laat dan een dringende ketelvervanging uitvoeren!

Wanneer verwarmingsketel vervangen

CV-ketels van 12-15 jaar of ouder, zullen gevoelig worden voor herstellingskosten door slijtage. Vooral het vervangen van onderdelen en de werkuren zijn een grote kost. Bovendien ben je niet zeker of sommige wisselstukken nog  beschikbaar zijn. Ketels van 20 jaar oud of ouder vervang je het best direct door een zuiniger model. De aankoop is duurder dan herstellen maar door een hoger rendement win je de direct aankoopkosten op termijn terug.

De nieuwste generatie cv-ketels zijn de HR-ketels ( HR gasketels / HR stookolieketels ). Vooral de nieuwe gas condensatieketels, hebben een zeer hoog rendement en zijn een stuk zuiniger. Je bespaart direct geld op je elektriciteitskosten, gasverbruik en verbruik op stookolie. Want door het plaatsen van een nieuwe ketel kan je het rendement met 12% optrekken wat een besparing van 35% op jouw verwarmingskosten kan besparen. Bovendien zijn de nieuwe generatie ketel een pak veiliger.

Wens je het huidige rendement van jouw verwarmingsketel te weten, laat dan een cv-onderhoud doorvoeren en laat het maximaal rendement meten. Voldoet het rendement niet, dan vervang je best de ketel of je laat de huidige ketel aanpassen ( indien nog mogelijk).

Het kan ook zijn dat jouw oude cv-ketel over-gedimensioneerd zijn.

Tip: Is jouw cv-ketel aan vervanging toe, nieuwe ketel in nieuwbouw plaatsen? Dan is het verplicht een condensatieketel te installeren.

Aanpassingen configuratie

Het kan zijn dat de indeling of de huidige configuratie van je woning / appartement gewijzigd werd of zal worden. Denk maar aan een verbouwing waar meer of minder ruimtes verwarmd dienen te worden. Indien je meer woonruimtes wenst te verwarmen of je plaatst bijvoorbeeld een extra verdieping, dan kan het zijn dat jouw huidige cv-ketel niet meer voldoet om alles goed te verwarmen en er een ketel met een hoger vermogen dient geplaatst te worden. Een erkend technicus zal je helpen met het afbreken en het plaatsen van de nieuwe cv-installatie.

Uw ketel voldoet niet aan de verbrandingswaarden

Uw ketel dient te voldoen aan de vereiste verbrandingswaarden voor centrale stooktoestellen op gasvormige of vloeibare brandstof in het Vlaams Gewest. De verbrandingswaarden van jouw oude cv-ketel kunnen door een meting van de rookgassen achterhaald worden door een erkend technicus. Voldoen jouw metingen niet, dan vervang je de ketel of je laat de huidige ketel aanpassen.

Tip: Klik hier om de huidige verbrandingswaarden te raadplegen

Uw ketel voldoet niet aan het minimaal rendement

Voor installaties op aardgas moet vanaf 2018 het verbrandingsrendement minstens 90% bedragen. Voor een beperkt aandeel installaties, de zogenaamde ‘niet-premix’ toestellen, moet het rendement minstens 88% bedragen. Stookolieketel dienen een minimaal rendement te halen van 90%.

Tips aankoop nieuwe CV-ketel

 • Bepaal het minimaal vermogen dat ketel moet aankunnen;
 • Kies steeds voor een VR-ketel of HR-ketel of lage-energieketel;
 • Plaats bij voorkeur een "nieuwe generatie condensatieketel";
 • Vraag aan jouw CV-installateur of jouw bestaande rookgasafvoer geschikt is;
 • Zoek op of je kan genieten van premies en subsidies;
 • Koop bij voorkeur een ketel waar je makkelijk wisselstukken van krijgen;
 • Lees reviews en getuigenissen over bepaalde merken;
 • Kies bij voorkeur een A-merk bij een installatiebedrijf met ervaring & deskundig advies;
 • Kan je rekenen op een 24/7 onderhoudsservice / spoedinterventie
 • ...

Bestaande verwarmingsketel is stuk

Is jouw bestaande cv-ketel stuk? Zijn er te veel kosten aan? Laat dan zo snel mogelijk een ketelvervanging uitvoeren.

Energiebesparende tips

Je oude verwarmingsketel afbreken en vervangen door een nieuw toestel is mooi maar dan dien je er wel op te letten dat de warmte niet verloren gaat langs andere kanalen. Je kan een paar energiebesparende ingrepen laten uitvoeren. Zo hou je optimaal de warmte binnen:

 • Vervangen van oud schrijnwerk
 • Nieuwe thermisch isolerende beglazing plaatsen
 • Spouw voorzien van spouwmuurisolatie
 • Plaatsen van dakisolatie op hellende en platte daken
 • Oplossen van koudebruggen
 • ...

Wil je besparen op energiekosten, investeer dan in groene energiebronnen, zoals zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. Deze kan je combineren met jouw cv-installatie. Vraag raad en advies aan jouw cv-installateur wat de mogelijkheden zijn.

Gratis offerte-aanvraag

Technicus nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte