Onderhoud verwarmingsketels

Elke cv-ketel heeft een onderhoudsbeurt nodig. Dit omvat een onder andere de reiniging van de ketel. Een slecht onderhoud kan leiden tot boetes en verlies van rendement. Wij geven een overzicht en info van alle soorten cv-ketels en hun onderhoud.

CV-onderhoud


Verwarm je met een gasketel of een mazoutketel dan is een "periodiek onderhoud" als een"onderhoud voor eerste ingebruikname "verplicht want je dient in het bezit te zijn van een geldige attesten zoals het verbrandingsattest en het reinigingsattest.

Een erkende technicus of geschoolde vakman verzorgt voor jou tegen een lage prijs een vakkundig nazicht en ketelonderhoud op tal van CV-ketel merken. Het reinigen en het controleren van de schoorsteen mag steeds door een schoorsteenveger uitgevoerd worden.

Waarom jouw ketel laten onderhouden


Wanneer jouw ketel laten onderhouden

Soort brandstof Nominaal vermogen Onderhoudsfrequentie Uitgevoerd door
Vast Alle Jaarlijks Geschoolde vakman
Vloeibaar >= 20 kW Jaarlijks Erkend technicus vloeibare brandstof
Gasvormig >= 20 kW 2-jaarlijks Erkend technicus gasvormige brandstof

Welke verwarmingsketel moet je onderhouden

Het onderhoud kan gebeuren op 3 soorten ketels, afhankelijk van het de gebruikte brandstof ( elektriciteit / gas / stookolie): elektrische cv-ketels, gasketels en mazoutketels.

Ook op type cv-ketels, denk maar aan het onderhoud van hoogrendementsketels & condensatieketels zoals mazout condensatieketels en gascondensatieketels en lage temperatuur-ketels of ze nu op de grond staan of aan de muur hangen.

  • Combiketel: Een combiketel zorgt niet alleen voor de verwarming van het huis, maar ook voor warm water uit de kraan. Er is geen geiser of boiler aanwezig
  • Solo ketel + boiler / geiser: Een soloketel zorgt alleen voor de verwarming van het huis. Het warme water wordt geleverd door een boiler of geiser.
  • Vloerketel: Is uw CV-ketel niet aan de wand maar op de vloer gemonteerd? Dan heeft u een staande cv-ketel.
  • Wandketel: CV-wandketels worden aan de muur opgehangen.
  • Open vs gesloten: Je kan een open CV-ketel of een gesloten CV-ketel laten onderhouden / installeren.

Boete, rendementsverlies & verzekering

Laat je geen verplicht onderhoud uitvoeren, dan riskeer je bij controle een boete. Bovendien zal je het merken aan jouw portemonnee. Een niet-onderhouden CV-ketel heeft een rendementsverlies van 5%-12% en een grote kans op slijtage waardoor meer interventies en herstellingen dienen uitgevoerd te worden. Ook in geval van brand zal de verzekering nagaan of u wel een onderhoud heeft laten uitvoeren. Is dit niet zo, dan zal de tussenkomst van uw verzekeringsmaatschappij een pak minder bedragen.