CV-ketel lekt

Je cv-ketel lekt? Last van water in jouw verwarmingsketel? Deze tips kunnen je helpen om de lekkage probleem op te sporen.

Zoals we weten zorgt warm water ervoor dat leefruimtes worden opgewarmd. Warm water stroomt doorheen verwarmingselementen en zorgen voor een aangename binnentemperatuur. Bovendien staat het water onder druk in de cv-installatie. Het is dus niet uitzonderlijk dat een waterlekkage in of rond de CV-installatie kan zorgen voor wateroverlast én kan leiden tot elektrische storingen. Het is raadzaam om zo snel mogelijk de lekkage te laten oplossen door een vakman.

Prijs onderhoud cv-ketel

Er zijn een aantal oorzaken verantwoordelijk voor lekkages. Hierbij denken we vooral aan:

Slijtage van het expansievat

Het expansievat vangt de druk van het warm water in de cv-installatie op. Is er overdruk dan lost deze via het overdrukventiel. Is het overdrukventiel kapot, dan heb je een probleem, maar als het expansievat versleten is kan door de druk op het systeem lekkage ontstaan. Kleine lekkages zijn moeilijk op te sporen daar kleine waterdruppels snel verdampen op de warme elementen van de installatie. Overtollig water wordt normaal gezien afgevoerd via PVC buizen naar de riolering, bij het gebruik van oude buizen kan het water op de grond lekken. Het kan ook zijn dat het membraan in het expansievat kapot is, hierdoor zal het vat vol water stromen en de druk op de cv-installatie volledig wegvallen. Het expansievat vervangen is de beste optie.

Problemen met de warmtewisselaar

Problemen met de warmtewisselaar is een veel voorkomend probleem. De warmtewisselaar zorgt voor de overdracht van de warmte van de warmtebron ( gas / mazout / elektriciteit ) naar het koude water. Deze zorgt voor warm tapwater en warm water voor de cv-verwarming. Doordat de warmtewisselaar voortdurend in contact komt met warm en koud water, gaat deze uitzetten en krimpen. Door het verschil in temperatuur ( uitzet & krimp) kan de warmtewisselaar stuk gaan en zorgen voor wateroverlast. Meestal gaat het om een platenwarmtewisselaar of een warmtewisselaar in spiraalvorm. De warmtewisselaar vervangen is de beste keuze.

Lekkage in cv-leidingen

Een klein scheurtje in één van de cv-leidingen, een slechte aansluiting, slijtage van dichtingen, slechte aansluiting op de ketel / radiatoren... zorgen voor lekkage. Maar ook de aanwezigheid van kalk in het CV-systeem zal zorgen voor lekkende kranen en buizen. Je kan lekkages herkennen doordat er zich witte afzetting vormt of doordat de druk op de cv-ketel steeds wegvalt. Het opsporen van de lekkage is aangeraden en zo snel mogelijk het vervangen / herstellen van de leidingen. Een andere optie is de plaatsing van een waterontharder. Controleer op lekkages onder de cv-ketel, in de cv-ketel en onder de radiatoren.

 

Verstopte afvoer cv-ketel

Een condenserende cv-ketel heeft een afvoer naar de riolering nodig. Condensatiewater en water ontstaan door overdruk loop weg. Als de aansluiting / opbouw van de afvoer niet goed is, kan lekkage ontstaan.

Tip: Lekkage niet gevonden? Door een drukmeting kan de cv-technicus lekkages opsporen in jouw cv-installatie.

Heb je te kampen met wateroverlast, laat dan zo snel mogelijk jouw ketel  + installatie controleren. Vraag hier een offerte aan en kom snel in contact met de juiste vakmannen.

Gratis offerte-aanvraag

Technicus nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte