CV-installatie & CV-ketel maakt lawaai

Maakt jouw cv-ketel of cv-installatie lawaai? Hoor je rare geluiden? Meestal is de oorzaak een teveel aan lucht in de installatie van de centrale verwarming.

Klik op een titel om de oorzaak en eventuele oplossing om het euvel op te lossen.

 • Wanneer de cv-ketel brandt, maakt hij warmte aan dewelke dient afgevoerd te worden. Wanneer de warmte in de vorm van stoom niet kan afgevoerd worden, zal er binnenin de ketel teveel aan druk ontstaan in de vorm van een luchtbel. De verwarmingsketel gaat bonken en lawaai maken. Meestal wordt een teveel aan druk opgevangen door het expansievat en het overdrukventiel. Indien deze kapot zijn, dan kan er lekkage ontstaan.

  Kan je het probleem niet oplossen, neem dan contact op met een een cv-monteur.

 • Indien de cv-ketel een fluitend geluid maakt, dan kan het zijn dat er ergens in de cv-ketel een vernauwing is. Condens en warm water worden onder druk gestuwd door de pomp. Door een vernauwing ten gevolge van bijvoorbeeld kalk, kan het zijn dat de ketel een fluittoon maakt. Je kan proberen de radiatorkranen meer open te zetten. Is het geluid niet weg dan kan de oorzaak verkalking zijn van de leidingen, warmtewisselaar of slecht werkende klep.

  Een andere mogelijkheid is dat één van de radiatorkranen niet goed of juist niet dichtgedraaid zijn. Door de druk op het water kan een zoemend geluid ontstaan. Draai de kraan volledig dicht of zet ze wat meer open. Kalkafzetting kan ook een oorzaak zijn. Plaats dan een waterverzachter.

  Controleer ook eens de aan- en afvoer van de rookgassen. Indien een afvoer verstopt zit, kunnen de rookgassen niet goed afgevoerd worden waardoor rare geluiden kunnen ontstaan.

  Kan je het probleem niet oplossen, neem dan contact op met een een cv-monteur.

 • De oorzaak van een ratelend en zeurende zingtoon kan veroorzaakt worden door een loszittende buis aan de cv-ketel. Je kan dit oplossen door een buis vast te nemen terwijl de ketel brandt ( opgelet voor warme buizen ). Stopt het ratelend geluid dan dien je de leiding beter vast te maken. Hiervoor schakel je het best een vakman in.

  Het kan ook zijn dat er een probleem is met de lagers van de circulatiepomp of een probleem met de ventilator, driewegklep. Als een cv-ketel lang niet gewerkt heeft kan het zijn dat bepaalde onderdelen niet goed meer werken.

  Kan je het probleem niet oplossen, neem dan contact op met een een cv-monteur.

 • Het tikkend geluid komt meestal door het uitzetten en inkrimpen van cv-leidingen of onderdelen van de cv-ketel. Na het opstarten van de verwarming zorgt warm water ervoor dat de buizen gaan uitzetten. Zeker als je zeer snel warmte vraagt. Je kan ervoor zorgen dat de verwarmingsketel wat trager op gang komt of dat je hem laat moduleren. Hiervoor heb je een modulerende cv-ketel en een thermostaat nodig. Komt het tikkend geluid uit de buurt van de radiatoren? Laat de cv-installatie afkoelen, sluit dan alle radiatorkranen, start de cv-ketel op en open één voor één de kranen. Begin bij de cv-ketel die het dichts bij de cv-ketel is aangesloten.

  Een tweede oorzaak kan teveel aan lucht zijn in de cv-installatie. Daarvoor dien je de installatie te ontluchten. Nadien eventueel terug bijvullen met water. Radiatoren die lucht bevatten, warmen niet gelijk op waardoor ze onregelmatig gaan uitzetten.

  Kan je het probleem niet oplossen, neem dan contact op met een een cv-monteur.

Gratis offerte-aanvraag

Technicus nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte