Thermostaat werkt niet

Wanneer de thermostaat kapot is kan je de centrale verwarming moeilijk nog bedienen. Wat is de oorzaak van het defect en wat kan je doen om het te herstellen?

Problemen met de kamerthermostaat kunnen plaatsvinden op alle type thermostaten:

 • Klokthermostaat / mechanische thermostaat: eenvoudige thermostaat met draaiklok / wiel
 • Kamerthermostaat / digitale thermostaat: stel zelf warmteprogramma's in, eenvoudig aan / uit
 • Slimme thermostaat: beheer jouw cv-verwarming op afstand via app op smartphone, tablet of smartwatch
 • Modulerende thermostaat: kan de brander van de ketel op verschillende standen laten branden
 • Radiatorthermostaat: thermostaat die ingebouwd zit in de radiatorknop

Problemen met thermostaat

 • De draadloze thermostaat werkt op batterijen. Het kan zijn dat de cv-ketel niet werkt door slechte batterijen of door een set batterijen die bijna leeg zijn. Batterijen dewelke bijna niet meer werken kunnen een verkeerd signaal geven aan de cv-ketel waardoor deze niet werkt of warmte geeft als het niet nodig is. Het beste dat je kan doen is tijdig de batterijen vervangen.

  Kan je het probleem niet oplossen, neem dan contact op met een een cv-monteur.

 • Het LED-display zorgt ervoor dat je via een digitale thermostaat de instelling van de verwarming kan instellen. Het kan zijn je niks meer kan aflezen, dat het display slecht leesbaar is of dat de verlichting kapot is. Het beste dat je kunt doen is het display vervangen of een nieuwe thermostaat plaatsen.

  Kan je het probleem niet oplossen, neem dan contact op met een een cv-monteur.

 • De meeste thermostaten werken op basis van 2-zwakstroomdraden. Door middel van deze 2-zwakstroomdraden wordt de cv-ketel aangestuurd. Indien er een breuk of scheur in de kabel voorkomt, zal de thermostaat niet meer werken. Om te weten of er nog spanning op de kabel zit, dan kan je deze uitmeten. Als de kabel van de thermostaat onderbroken is, dan kan je deze herstellen of beter nog, plaats een draadloze thermostaat.

  Kan je het probleem niet oplossen, neem dan contact op met een een cv-monteur.

 • Voer je een verbouwing uit of er komt een nieuwe cv-installatie, dan kan het zijn dat de bestaande thermostaat verplaatst dient te worden. In sommige gevallen dient de thermostaat verplaatst te worden:

  - De thermostaat hangt in de zon
  - De thermostaat hangt op een koude buitenmuur / bij buitendeur
  - De thermostaat hangt in een warmtestroom ( verwarmingselement, oven, lichtunt... )
  - ...

  Je kan overgaan tot het verplaatsten of overgaan op een weersafhankelijke regeling ( volgens buitentemperatuur), of het laten aansluiten van een tweede kamerthermostaat (in de hobbykamer) met voorrangsregeling.

  Kan je het probleem niet oplossen, neem dan contact op met een een cv-monteur.

 • Ben je van plan om een oude thermostaat te vervangen door een digitale thermostaat of een slimme thermostaat? Controleer dan eerst het type cv-ketel je staan hebt. Niet alle cv-ketels zijn uitgerust om signalen van hedendaagse thermostaten te ontvangen.  Een modulaire ontvanger werkt alleen op de laatste nieuwe ketels. Soms is het beter om je oude ketel te vervangen door een nieuw toestel en nieuwe thermostaat.

  Kan je het probleem niet oplossen, neem dan contact op met een een cv-monteur.

Gratis offerte-aanvraag

Technicus nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte