Elektrische storing

Een elektrische storing in centrale verwarmingsinstallatie zal op het display een storing weergeven. Wat dien je te controleren?

Aansluiting cv-ketel

Heb je te kampen met een elektrische storing of een elektrische panne? Controleer dan eerst of er stroom is en of de zekering in de zekeringkast niet kapot is. Schakel de zekering weer in of laat deze vervangen. Controleer ook of de cv-ketel op het stopcontact is aangesloten. 

Storingscodes

Ten gevolge van een storing in de cv-installatie zal de cv-ketel op het display een welbepaalde storingscode weergeven. Elektrische onderdelen zijn zeer gevoelig aangezien ze in een vochtige omgeving worden geplaatst, ze gaan kapot en dienen herstelt of vervangen te worden. Noteer de storingscode en neem de handleiding van de fabrikant erbij. Meestal staat bij de storingscode wat het probleem is en wat je eraan kan doen. Ben je je handleiding kwijt? Geen probleem op het internet staan de meeste handleidingen online. Google even de code.

Vochtige ruimtes

Elektrische storingen kunnen veroorzaakt worden door lekkages binnen de ketel maar ook door buitenaf. Denk maar aan opstijgend vocht in kelders, vochtige muren, condensatievorming enz... Maar ook door gesprongen leidingen, waterinfiltratie in het rookkanaal kunnen de ketel met vocht in contact brengen. Plaats steeds een cv-ketel in een droog en goed verlucht stooklokaal. Zorg ervoor dat de mantel van de ketel goed dichtgemaakt is.

Probeer in geen geval zelf een elektrische storing op te lossen indien er gevaar voor elektrocutie is, schakel een elektricien of cv-monteur in.

Elektrische onderdelen

Onderstaande elektrische onderdelen en elektronica-onderdelen kunnen een storing veroorzaken of de werking van de centrale verwarming belemmeren:

  • Elektrisch display
  • Elektrische aansluiting cv-ketel ( snoer / stopcontact )
  • Elektrische circulatiepomp
  • Ventilator
  • Elektrische 2-weg / 3-weg klep
  • Elektrische weerstand
  • Sensoren / elektrische bekabeling
  • Elektrische boiler
  • Storing thermostaat
  • ...

Garantie op onderdelen

Bovenstaande onderdelen laat je het best vervangen indien ze niet meer werken. Vraag steeds naar de lopende garantie op vervangen van onderdelen en of de werken onderdeel uitmaken van het onderhoudscontract. Het kan zijn dat je niet hoeft te betalen voor de onderhoudswerken.

Problemen met elektrische onderdelen? Ben je niet in staat om de storingscode op te lossen? Schakel dan een vakman in met kennis van zaken.

Gratis offerte-aanvraag

Technicus nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte