Zwarte rook uit cv-ketel

Verbranding vloeibaar gas & olie

Zoals we weten, verbrandt een cv-ketel vloeibare gas en vloeibare stookolie om warmte te winnen voor het verwarmingssysteem of om warm water te produceren. Door een slechte verbranding of afstelling van de gasbrander of stookoliebrander kan er zwarte rook of witte rook ontstaan in het stooklokaal, berging of garage maar ook in de rookafvoer naar buiten toe. Problemen met zwarte rook? Mazoutketel rookt? Let dan ook op uw gezondheid. Zwarte rook bevat roetdeeltjes die neervallen & vervuilen, ingeademd kunnen worden en de brander verstoppen / vervuilen. Bovendien is er gevaar voor CO-vergiftiging.

Prijs onderhoud cv-ketel

Oorzaak van zwarte rook uit de cv-ketel

  • Kapotte rookgasafvoer
    Het kan zijn dat de rookgasafvoer verstopt zit of dat de schouw dringend dient gereinigd worden. Door een slechte afvoer van verbrandingsgassen, bestaat de kans dat zwarte rook binnenshuis wordt waargenomen.
  • Slecht brandstof / lucht mengsel
    Een teveel aan brandstof en te weinig lucht en leid tot extra roetvorming. Dit kan je ook zien aan een instabiele vlam binnen de brander. Zwarte rook ontwikkelt zich door onvoldoende toevoer van lucht. Door het hoger instellen van de luchtklep zal meer lucht gebruikt worden voor de verbranding van de gassen. Witte rook gaat zicht dan weer door en teveel toevoer van lucht en te weinig brandstof. Door het lager instellen van de luchtklep zal minder lucht gebruikt worden voor de verbranding van de gassen.

Zwarte rook oplossen

Problemen met zwarte rook? Dergelijke problemen kunnen worden opgespoord door een rookgasanalyse. Vervolgens dien je je ketel & rookafvoerkanaal te laten onderhouden / reinigen. Laat altijd een erkend technieker langskomen en naar het probleem kijken.

Gratis offerte-aanvraag

Technicus nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte