Radiatoren worden niet warm

In het begin van de herfstperiode kan het in huis al snel beginnen afkoelen. Na een lange periode van inactiviteit wensen we de verwarming weer op te starten. Je kan op sommige cv-ketels de zomerstand veranderen naar de winterstand. Een veel voorkomend probleem met de radiatoren is dat ze niet warm worden of slechts gedeeltelijk onderaan.

Radiatoren opzetten

Controleer eerst of alle radiatoren openstaan. Gaan ze stroef open, dan kan er een probleem zijn met de radiatorkraan of thermostatische radiatorkraan. Slib en kalkschilfers in het CV-verwarmingssysteem kunnen de oorzaak zijn.

Probleem elektrische voeding

Kijk eerst en vooral na of de cv-brander wel degelijk aanslaat en aangesloten is aan het stroomnet. Door een probleem met de elektrische voeding van de cv-ketel kan het zijn dat het display niet oplicht of dat er een probleem is met de elektronica van de ketel. Laat een technicus gespecialiseerd in elektriciteitswerken de ketel nakijken.

Lege batterijen thermostaat

Controleer ook de staat van de thermostaat. Na lange inactiviteit kan het zijn dat gedurende de zomerperiode de batterijen langzamerhand zijn leeggelopen. Vervang de lege batterijen door nieuwe exemplaren en stel de juiste kamertemperatuur in. Je vervangt ook het best batterijen die bijna leeg zijn, deze batterijen kunnen een verkeerd signaal naar de brander sturen. Werkt de thermostaat op het stroomnet, controleer dan de netaansluiting.

Tip: plaats de thermostaat steeds in een ruimte die enkel door radiatoren wordt verwarmd. Zo voorkom je dat de kamertemperatuur wordt beïnvloed door bijvoorbeeld een bijverwarming, houtkachel, oven...

Geen of te lage waterdruk

Een te lage waterdruk zal ervoor zorgen dat het warm water of een deel van het warm water niet alle radiatoren kan bereiken. Wat je het best kan doen is de waterdruk verhogen.

CV-ketel probleem? Gratis offerte aanvragen

Lucht in de radiatoren

Na lange inactiviteit van de radiatoren ontstaat er lucht in het verwarmingssysteem. Hierdoor worden de radiatoren met minder water gevuld waardoor ze nauwelijks of niet opwarmen. Het beste wat je kan doen is de radiatoren ontluchten.

Algemene cv-ketel panne of storing

Het kan zijn dat de cv-ketel een storingscode weergeeft op het display, te wijten aan één of ander defect aan de ketel. Controleer zeker bij een stookolieketel of er nog genoeg mazout aanwezig is. Controleer bij een gasketel of de gastoevoer voldoende is.

Een klein mazoutlek kan ervoor zorgen dat de ketel tijdens de zomerperiode langzaam leegloopt. Hierdoor produceert de ketel geen warm water waardoor de radiatoren niet warm worden. Ga in de handleiding van de cv-ketel de storingscode na en schakel indien nodig een verwarmingsspecialist in.

Warm genoeg

Het kan zijn dat de binnentemperatuur hoog genoeg is waardoor de ketel niet aanslaat. Controleer de huidig ingestelde kamertemperatuur op de thermostaat en vergelijk deze met de kamertemperatuur. Is de ingestelde kamertemperatuur hoger, dan zullen de radiatoren niet warm worden.

Wij hebben tot 30% kunnen besparen op onze cv-werken

Technicus nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte