Onderhoud condensatieketel

Een condensatieketel laten onderhouden verhoogt het rendement van de centrale verwarming en bespaart je op termijn tal van kosten.

Verwarm je met mazout of gas? Dan plaats je het best een condenserende cv-ketel op gas of mazout. Dergelijke verwarmingsketels hebben een zeer hoog rendement t.o.v. de conventionele ketels en de hoogrendementsketels. Het geheim zit hem in de condenserende werking van de warmtewisselaar en de verbrandingsgassen. De vrijgekomen energie / rookgassen gaan niet zomaar verloren doorheen het afvoerkanaal / schouw waardoor meer energie uit de verbrandingsgassen wordt gehaald. Je kan rekenen op een extra rendement van 15% t.o.v. een gewone cv-ketel.

Voordeel onderhoud condensatieketel

 • hoger rendement
 • minder verbruik
 • lagere herstellingskosten
 • langere levensduur
 • je ontvangt een attest
 • milieuvriendelijk
 • minder kans op CO-vergiftiging
 • lagere kans op schouwbrand
 • geen risico op boete
Prijs onderhoud condensatieketel

Welke type condensatieketel kan je laten onderhouden

 • een condenserende ketel op gas ( aardgas / propaangas )
 • een condenserende ketel op stookolie ( mazout )
 • condensatiegaswandketel
 • condensatievloerketel op gas
 • condensatiegasketel met ingebouwde warmwaterboiler
 • condensatiegasketel met ingebouwde zonneboiler

Wanneer condensatieketel laten onderhouden

Verplicht onderhoud condensatieketels

Soort brandstof Nominaal vermogen Onderhoudsfrequentie Uitgevoerd door
Vloeibaar >= 20 kW Jaarlijks Erkend technicus vloeibare brandstof
Gasvormig >= 20 kW 2-jaarlijks Erkend technicus gasvormige brandstof

Het onderhoud van een gas-condensatieketel is tweejaarlijks verplicht. Het onderhoud van een stookolie-condensatieketel is elk jaar verplicht. Bij een verhuis, uitbreiding, nieuwe installatie of renovatie / vervanging van een oude cv-ketel naar een condensatieketel is het aangeraden een keuring en een nazicht / onderhoud te laten uitvoeren.

Periodiek onderhoud & snelle interventies

Uiteraard kan het zijn dat je tussendoor de wettelijke termijnen het best een onderhoud laat uitvoeren. Er kan onverwachts een panne of een storing of lekkage in de ketel ontstaan of een probleem met het elektrisch bedieningspaneel / thermostaat. Of de condensatieketel start niet op na een periode van inactiviteit. Dan is er geen warm water voor handen en/of de radiatoren warmen niet op. Laat een nazicht of controle van de condensatieketel zo snel mogelijk uitvoeren als er zich zwarte rook of witte rook in het stooklokaal bevindt of als de ketel een raar lawaai maakt. Merk je een mazoutgeur of een gasgeur op in de buurt van de ketel, contacteer dan zo snel mogelijk een technicus. Er bestaat een kans op CO-vergiftiging. Klik hier om alle storingen en problemen met verwarmingsketels te bekijken.

Wie staat in voor het cv-onderhoud

Een erkend technicus moet instaan voor de reiniging, nazicht en onderhoud van de condensatieketel.

Kies steeds een technicus of onderhoudsbedrijf die je ook in het weekend kan depanneren of een dringende herstelling kan uitvoeren. Belangrijk is dat het onderhoudsbedrijf goed opgeleid is om aan het merk van jouw type condensatieketel onder handen te nemen én beschikt over eventuele wisselstukken. Tijdens het onderhoud van de ketel zijn er stukken dewelke sowieso moeten vervangen worden. Denk maar aan belangrijke dichtingen tussen het verbrandingsblok en de ketel.

Prijs onderhoud condensatieketel

Wat is in het onderhoud inbegrepen

Het nazicht van de cv-ketel bestaat uit een aantal stappen zoals het algemeen onderhoud & controle ( visuele controle technische installatie ), metingen, controle ketel ( controle op vervuiling ), controle brander, afstellen regelingen en beveiligingen en de eindcontrole.

Welke attesten ontvang je na het onderhoud

Na het onderhoud ontvang je 2 documenten: het reinigingsattest en het verbrandingsattest.

Welke merken worden onderhouden

Wat kost het onderhoud van een condensatieketel

Er is een kleine meerprijs voor het onderhouden van een condenserende mazoutketel. Het onderhoud van een condenserende gasketel is iets goedkoper. Op lange termijn zullen de onderhoudskosten bij een mazoutketel hoger oplopen, daar een jaarlijks onderhoud verplicht is. Beperk de kosten door door storingen en het vervangen van wisselstukken in jouw verwarmingsketel door steeds een periodiek onderhoud te laten uitvoeren, bovendien bespaar je op jouw energiekosten doordat het rendement op peil blijft.

Prijs onderhoud condensatieketel

Ben je van plan om jouw cv-ketel te laten onderhouden, vergelijk dan eerst de prijzen bij verschillende erkende verwarmingsspecialisten. Dit kan je telefonisch doen of je kan vrijblijvend online offertes aanvragen. Na een telefonische afspraak of bevestiging via e-mail komt de technicus ter plaatse op de afgesproken dag en uur.

Soort werk Prijs Offerte
Onderhoud & nazicht condensatieketel Op aanvraag* Offerte
Nieuwe condensatieketel installeren Op aanvraag* Offerte
Condensatieketel herstellen Op aanvraag* Offerte

* prijzen kunnen verschillende a.h.v. de uit te voeren werken, al dan niet beschikbare onderdelen en de afstand tot de werken. Vraag steeds een vrijblijvende offerte op maat aan om de juiste prijs te bekomen.

Gratis offerte-aanvraag

Technicus nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte