Reinigingsattest CV-ketels

Het reinigingsattest maakt deel uit van het verplicht onderhoud van uw cv-installatie voor particulieren en bedrijven. Wanneer je een onderhoud dient te laten uitvoeren hangt af van de soort brandstof.

Reinigingsattest cv-ketels

Wat omvat het reinigingsattest

Het attest wordt opgemaakt door jouw cv-specialist na het verplicht onderhoud van het centraal stooktoestel van uw verwarmingsinstallatie. Wanneer je je cv-ketel dient te laten onderhouden, lees je hier.

De gegevens van de klant, onderhoudsbedrijf of schoorsteenveger dienen ingevuld te worden zoals naam bedrijf, adres, telefoonnummer, e-mail en ondernemingsnummer. Ook de naam van de cv-technicus en zijn / haar erkenningsnummer ( GV / TV ) moet ingevuld worden.

Vervolgens dienen de kenmerken van de cv-ketel aangevinkt te worden, men maakt een onderscheidt tussen Centraal ( open, gesloten ), Gasvormige brandstof ( LPG, aardgas, propaan... ), Vloeibare brandstof ( stookolie ) en Vaste brandstof ( houtpellet, houtblokken... )

De gegevens van het toestel & brander zoals merk, type, bouwjaar, fabricatienummer, nominaal vermogen ( kW ), en het debiet ( enkel CV ) moeten genoteerd worden.

Vervolgens gaat men de "Reiniging en controle van de rookgasafvoer" werken uitvoeren. Dit omvat het vegen van de rookgasafvoerkanaal en bijhorende verbindingsstukken, nazicht van de goede werking en de controle van de terugslag d.m.v. een terugslagmeter.

Reiniging van alle toestellen

Afhankelijk van het type brandstof van de cv-ketel, worden een aantal werken / controlepunten uitgevoerd:

Alle toestellen

 • Controle verluchting stooklokaal
 • Controle van de rookgaszijdige dichtheid

Gasvormige brandstof

 • Ontstoffing
 • Reiniging van de branderbedden en de warmtewisselaar ( GI )
 • Reinigingen van de ketel ( GII )
 • Reiniging van de ventilator en brander

Vloeibare brandstof

 • Reiniging van de filters
 • Reiniging van de brander
 • Reiniging van de ketel

Vaste brandstof

 • Nazicht algemene staat
 • Reiniging inwendige delen van de warmtebron

Volgende controles & reinigingswerken

Ook de datum van de eerstvolgende reiniging van het stooktoestel en het eerstvolgende reiniging en controle op het rookgasafvoerkanaal wordt aangeduid op het formulier.

Eindbeoordeling

Ten slotte geeft de technicus aan wat de eventuele gebreken zijn die niet door de reinigingswerken weggewerkt kunnen worden en welke maatregelingen dienen genomen te worden om de gebreken weg te werken. Het stooktoestel werkt al dan niet goed / veilig / niet/veilig. Ten slotte geeft de technicus aan wat de gebreken zijn en welke maatregelingen dienen getroffen te worden om de ketel in orde te zetten.

Zowel de erkende technicus / geschoolde vakman en de klant handtekenen ten slotte het reinigingsattest af voor akkoord.

Gratis offerte-aanvraag

Technicus nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte